gezond en fit

Is het nu al hooikoorts seizoen?

Dit jaar heeft mijn hooikoorts een vliegende start genomen – en niet op een goede manier. Het niezen, gesnotter en constante vermoeidheidsgevoel hebben zich al aardig weten te manifesteren. Voor mij lijkt het hooikoortsseizoen eindeloos te duren, met verschillende fasen die elk hun eigen uitdagingen met zich meebrengen: vroege bloesems, late bomen en natuurlijk de beruchte graspollen. En alsof dat nog niet genoeg is, kan elk jaar weer anders zijn. Soms lijk ik ongeschonden door de vroege bloesems te komen, om dan plotseling geveld te worden door het gras… of vice versa.

Wat ik ook interessant vind, is hoe hooikoorts zich bij iedereen anders manifesteert. Zelfs bij mij zijn er variaties, afhankelijk van welke pollen dit jaar besluiten om me extra te kwellen. Hooikoorts is echt meer dan alleen maar wat gesnuif en gesnotter.

Laten we eens wat dieper ingaan op wat hooikoorts nu eigenlijk precies is.

Hooikoorts, ook bekend als pollen- of stuifmeelallergie, is een allergische reactie op specifieke pollenkorrels of stuifmeel van bomen, grassen en/of (on)kruiden. Je immuunsysteem reageert op deze stoffen door antistoffen aan te maken, wat resulteert in die vervelende allergische symptomen. Meestal doet je immuunsysteem zijn werk zoals het hoort, maar soms raakt het dus wat van slag.

En wanneer steekt hooikoorts de kop op?

Nou, niet alleen tijdens het hooiseizoen of in de lente en zomer, zoals sommigen misschien denken. Het hangt echt af van welke pollen of stuifmeel jouw allergie veroorzaken. Sommige bomen beginnen al vanaf februari te pollen. Voor de meesten van ons is het opletten geblazen van februari tot augustus. Maar het is ook mogelijk dat je het hele jaar door last hebt, omdat je bijvoorbeeld ook reageert op kamerplanten of omdat je last hebt van een kruisallergie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat hooikoorts je gevoeliger kan maken voor allergische reacties op bepaalde vruchten en groenten. Ja, het kan behoorlijk ingewikkeld zijn.

Oké, laten we praten over die onvermijdelijke symptomen:

 • Niezen
 • Jeukende ogen
 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Tranende ogen
 • Keelpijn
 • Hoesten
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen

En laten we eerlijk zijn, deze symptomen zijn allesbehalve prettig.

Tips

Maar laten we niet bij de pakken neerzitten. Hier zijn enkele tips om het hooikoortsseizoen door te komen:

 1. Blijf op de hoogte van het pollen- en stuifmeelgehalte in jouw omgeving en plan je buitenactiviteiten dienovereenkomstig.
 2. Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen pollen.
 3. Houd de ramen gesloten, vooral op winderige dagen, om te voorkomen dat pollen binnendringen.
 4. Neem een douche en was je haar na een lange dag buiten om eventuele pollen te verwijderen.
 5. Overweeg allergiemedicatie, zoals antihistaminica of neussprays, maar raadpleeg altijd eerst je arts voordat je nieuwe medicatie gebruikt.
 6. Probeer een luchtreiniger met een HEPA-filter in huis te gebruiken om de luchtkwaliteit te verbeteren.
 7. Overweeg immunotherapie (allergie-injecties) als andere behandelingen niet effectief zijn.

Hopelijk helpen deze tips je om het hooikoortsseizoen met iets meer gemak door te komen. Blijf positief en onthoud: je bent niet alleen in deze strijd tegen de pollen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.