desk life

Cozy, clean desk: organiseer je werkplek

Plannen en organiseren begint bij mij altijd aan mijn buro. Omdat het in mijn hoofd altijd rommelig is, heb ik mezelf aangeleerd om voor een opgeruimde buro te gaan. Want een wanordelijk buro zorgt ervoor dat ik nog meer van de hak op de tak gaat springen. Daarbij is werken aan een nette buro veel leuker. Vooral als je het wat opleukt met plantjes, kaarsen en een klein beetje prulleria. Hoe pakken we dat aan: een cozy, clean desk?

Clean desk…

Clean desk policy komt uit de bedrijfswereld. Hierin is het de bedoeling dat de werknemer zorgt dat er op het einde van de dag alle documenten, visitekaartjes, usbsticks, visite kaartjes…opbergt. Zodat er zeker niets van bedrijfsinformatie te zien is. Daarnaast wordt ook de persoonlijke toets aan banden gelegd. Geen foto’s, plantjes of persoonlijke prulleria. 

Natuurlijk gaat dit voor thuis natuurlijk niet helemaal op. Toch helpt het je om alle paparassen en andere spullen altijd netjes aan de kant te houden. Als je klaar bent met werken en je ruimt alles op, vormt dit ook een afsluiting in je hoofd: gedaan met te werken. Als de papieren blijven slingeren, kan je het gevoel hebben dat het nog niet af is. Dat je eigenlijk nog verder eraan moet werken. Ook het starten aan een clean desk is veel leuker. Je moet eerst niet liggen rommelen en zien waar je gebleven was. Je begint echt elke keer weer met een schone lei.

….maar toch niet helemaal

Toch houdt dit wel in dat je alles rond je desk moet organiseren. Zorg voor een goede kast of voor voldoende schuiven onder je buro. Ook hou hier orde in: alles krijgt zijn plaats en leg alles consequent altijd om de juiste plaats.

Bedenk eerst wat je echt nodig hebt op je werkplek. Voor mij is dat mijn laptop, scherm, toestenbord en muis. Eigenlijk heb ik echt niet meer nodig om te werken. Maar wel saai om aan zo een buro te zitten he.

Daarom gaan we een gezellige werkplek creëren. Natuurlijk gaan we niet voor overdaad. Het is niet de bedoeling dat je buro verandert in een bijvoorbeeld een oerwoud van planten. Ga eerst bij jezelf na wat je ‘cozy’ vind, doe inspiratie op op Pinterest, spiek bij anderen

Mijn opstelling

Laat ik je even meenemen hoe ik mijn buro ingericht heb. Natuurlijk zijn dit mijn belangrijkste items: scherm, toestenbord, muis, dockingstation en verticale laptopstandaard. Ja Ik ben voor een verticale gegaan. Als ik maar 1 scherm nodig heb, staat mijn laptop niet zo in de weg. Daarnaast staan er wat plantjes rond. Ik ben voor nep gegaan voorlopig, maar deze ga ik nog vervangen door toffe vetplantjes. Ook heb ik voor een klein geurkaarsje gezorgd. Gewoon omdat ik dat lekker gezellig vind. 

Daar naast heb ik nog twee kleine beeldjes staan elk met hun eigen betekenis. Gewoon als ik een dipje krijg, vast zit, het even niet meer zie zitten…kijk ik naar 1 van de 2, mijmer even en ik kan er weer tegen.

Nog een belangrijk item

Licht is iets wat je zeker niet mag vergeten. Zorg dat je buro echt voldoende verlicht is, vooral in de donkere maanden. Maar gebruik licht ook als sfeer. Zo heb ik een kleine lamp op mijn buro die mooi patroon heeft als sfeer. Een lichtbalk boven mijn monitor zorgt dat mijn toestenbord en buro goed verlicht is. En heb ik een led strip achter mijn buro om wat extra omgevingslicht te creëren.

Kaarsjes, vetplantjes, sfeerlampje…je desk begint er toch al aardig cozy uit te zien. Wat ik ook altijd wel handig vind, is een klein potje waarin ik de kleine dingetjes die opduiken tijdens het werk kan droppen: paperclips, haarclips, usb stick die ik niet direct meer nodig ga hebben. Dit zorgt tijdens het werk nog altijd voor een opgeruimd gevoel en nadien is alles al verzameld om weg te leggen. 

Hoe je je buro inricht, is natuurlijk heel persoonlijk. Toch hoop ik dat ik je wat inspiratie gegeven heb.

Volgende keer gaan we je documenten, pc en telefoon organiseren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.