gezond en fit

back in shape – kick off

Het is begonnen na mijn eerste operatie en nu na de tweede operatie is het officieel:  Ik ben serieus uit vorm, letterlijk. Na die periode van inactiviteit merk ik dat mijn kleren strakker zitten, mijn conditie naar het nulpunt is gezakt en mijn spieren zo ongeveer verdwenen zijn. Helemaal uit shape dus. Hoog tijd om daar iets aan te doen.

Mijn shape is weg

Ik durf niet eens op de weegschaal te gaan staan om te zien hoeveel ik weeg. En mijn maten opnemen? Nee, dat sla ik ook liever over. Ik weet gewoon dat als ik die cijfers zie, ik me alleen maar slechter ga voelen. Voorlopig ga ik me dus gewoon baseren op hoe mijn kleding zit. Vooral nu zelfs de meest losse outfits beginnen nu strak te voelen. Dus hoog tijd om ervoor te zorgen dat die weer wat losser gaan zitten.

Mijn enkel is nog aan het herstellen, dus moet ik rekening houden met deze belemmering. Ik kan niet zomaar mijn hardloopschoenen aantrekken en tien kilometer gaan hardlopen. Ook tien kilometer wandelen zit er voorlopig niet in.

Hoe ga ik dit dan aanpakken?

Nou, ten eerste ga ik niet te hard van stapel lopen. Als eerste heb ik de app BetterMe gedownload. Daarmee krijg ik een programma met elke dag een andere workout voor de komende 28 dagen. Hoe die app me bevalt, zal ik na die 28 dagen laten weten.

Ook ga ik meer wandelen. Maar dat zal in het begin heel langzaam en kort zijn, want ik wil mijn enkel niet overbelasten.

Daarom heb ik ook een loopband gekocht, nou ja, eigenlijk meer een wandelband. Zo kan ik thuis veilig mijn wandelsnelheid langzaam opbouwen. En nee, hij staat niet onder mijn bureau zoals je soms ziet. Misschien is het een kwestie van gewoonte, maar typen en wandelen gaan niet samen voor mij. Vraag me bijvoorbeeld niet om een WhatsApp-berichtje te sturen terwijl ik wandel, lukt niet. Ik moet daar echt voor stoppen.

Diëten??

Bewegen is één ding om weer ‘back in shape’ te komen, maar voeding is natuurlijk net zo belangrijk. Zoals ik al eerder zei, eet ik voornamelijk plantaardig, met een paar uitzonderingen. Op dit moment ga ik geen specifiek dieet volgen, want dat werkt toch niet voor mij. Ik weet dat ik dan juist meer kans heb om in vreetbuien te vervallen. Dus ik ga gewoon verantwoord eten: zorgen dat ik genoeg groente en fruit binnenkrijg, de juiste hoeveelheid koolhydraten en vetten, en mijn eiwitinname iets verhogen.

En een uitdaging

De grootste uitdaging in dit hele proces is mijn leeftijd en mijn perimenopauze. Ja, het is zover … ik ben in de overgang. Zoals jullie weten, brengt deze fase weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoe ik daarmee omga, zal de tijd uitwijzen. Of het me moeilijker zal maken om weer in vorm te komen? Ik denk het niet, maar het zal zeker iets zijn om in de gaten te houden.

Je kunt mijn reis om ‘back in shape’ te komen vanaf nu volgen op mijn blog en mijn Instagram.

Als jullie nog tips hebben over de overgang en afvallen, of goede oefeningen kennen, laat het me alsjeblieft weten in een reactie of een berichtje. Ik waardeer jullie input altijd enorm.

Liefs Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.