Storytime

ochtend en avond routines

In mijn blog over planning vertelde ik al dat ik ook werkte met routines om mijn dag gestructureerd te houden. Stuctuur is echt essentieel voor me, daarom werk ik met timeblocking maar heb voor mezelf ook wat routines. Deze helpen me om de dag te starten of te eindigen. Momenteel is er hier en daar wat veranderd. Maar ik ga je meenemen naar hoe het normaal zou moeten zijn.

Mijn wekker gaat elke ochtend om 5u30. Ik spring meteen uit bed, ga snel naar het toilet, trek mijn sportkleding aan en laat de honden uit. Als ik terugkom, drink ik een kop koffie, geef ik de honden te eten en neem ik een verkwikkende lauwe douche. Vervolgens pak ik mijn tas in (op dagen dat ik naar kantoor ga) of ga ik direct door naar het volgende onderdeel.

Het klaarmaken van mijn tas kost niet veel tijd, omdat ik de avond ervoor al mijn eten heb klaargemaakt. Ik neem echt de tijd voor mijn ontbijt. Tijdens het ontbijten raadpleeg ik mijn planner en bekijk ik wat ik die dag gepland heb. Daarna maak ik nog een korte tussenstop in de badkamer voor de laatste “klaarmaakronde” (make-up, haar en tanden poetsen). Zo ben ik klaar om te vertrekken naar kantoor of aan mijn bureau te gaan zitten. Jep zelfs als ik thuiswerk, hou ik me aan mijn routine. Het zorgt voor een duidelijke afbakening tussen thuis en werk, wat ik echt nodig heb.

’s Avonds verloopt het natuurlijk helemaal anders. Mijn bedtijd ligt ook doordeweeks vrij vast, mede door de vroege wekker. Ik probeer minstens 7 uur en 30 minuten slaap te krijgen, bij voorkeur 8 uur. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat ik echt zoveel slaap nodig heb. Dus ik moet om 21u30 slapen.

Voor mijn avondritueel heb ik toch zeker 45 minuten nodig, plus nog een laatste ronde met de honden. Dus rond 20:00 uur begin ik (een beetje speling is handig) met de honden voor de laatste keer uit te laten. Bij terugkomst, ga ik eerst mijn volgende dag nog eens snel doornemen aan de hand van mijn planner. Wat heb ik volgens planning gedaan, wat niet? Zijn er dingen die ik zeker voor morgen moet plannen? Daarna geniet ik van een heerlijk warme douche, trek ik een comfortabele pyjama en warme sokken aan, en nestel ik me nog even op de bank. Een heerlijke kop kruidenthee, wat praten met mijn partner of nog even tv kijken. Om 21:15 uur zorg ik ervoor dat ik zeker in bed lig. Nog een kwartiertje lezen en dan is het tijd om te slapen.

Met deze gestructureerde ochtend- en avondroutine creëer ik de stabiliteit en focus die ik nodig heb in mijn leven. Het helpt me om mijn dagen productief te beginnen en rustig af te sluiten. Natuurlijk wijken de weekends hier een beetje vanaf. Evengoed de vakanties zijn afwijkend: dan gaan de routines gewoon op pauze.

One Comment

  • Nicci_St

    Chapeau… hier eentje zonder routine, wel nooit gehad, maar ook niet echt nodig. Elke dag is anders bij mij, ‘but thats who I Am’…geen probleem dus. Ik maak ook wel een soort van planning op, zodat ik wat richting heb in mijn dagen.
    Hoe ga jij om met onverwachte dingen die je planning helemaal in de war kunnen sturen? Bv. paard dat koliek heeft of astma-aanval zoals laatst (hier bij mij) … de DA dient gebeld te worden… die dingen moeten dan onverwachts (en meestal vrijdagavond) ingepland worden. Maar zo zijn er uiteraard oneindig…auto stukken, kids die met dingen komen… affe, dingen die de planning danig in de war sturen. Zelf lukt die bij mij in eerste instantie moeilijk…geeft een soort weerstand ertegen, maar eens ik hier dooruit ga, lukt dit uiteraard wel….
    Helemaal jaloers op je slaaproutine. Ik ga door de week ook rond 21u15 naar bed, maar als slechte slaper, kan ik de knop niet omdraaien wanneer ik dit zelf wil 🙈. Van kindsaf al een slechte slaper, maar nu – met de overgang – echt frustrerend! Gelukkig ben ik iemand die over het algemeen goed kan blijven functioneren met weinig slaap… (lees: sommige dagen met maar een 2 uurtjes/nacht, of zelfs minder)
    Groetjes, Nicci x

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

%d bloggers liken dit: