food

beginnen met plantaardig eten

Beginnen met plantaardig eten, voor mij was deze overgang redelijk gemakkelijk. Omdat vlees eten mijn ding nooit was, was ik al overgeschakeld naar vegetarisch. Maar langzaamaan begon ik meer en meer richting plantaardig te gaan. Maar als je nog niet vegetarisch eet, lijkt het misschien allemaal wat ingewikkeld.

De meesten denken dat ze goed bezig zijn als ze hun stuk vlees vervangen door een vegetarische of plantaardige burger. Nope dus. Je dient met heel wat meer rekening te houden. Het allerbelangrijkste is eraan beginnen. Je kan ineens omschakelen of het in stapjes doen. Ga je voor stapjes, dan geef ik je hier wat tips.

Hoe kan je nu het beste overstappen naar plantaardig eten?

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Hoe je het doet, hangt af van je situatie en je persoonlijkheid. Ben je een alles-of-niets-type? Vlieg er dan direct in. Gooi alles wat niet bij plantaardig voedingspatroon hoort weg (of doneer het). Deze manier werkt eigenlijk niet voor de meesten. Stapje voor stapje is dan een beter aanpak. Dit kan met volgende tips:

  • Begin elke dag met een plantaardig ontbijt
  • Vervang je stukje vlees bij je avondmaaltijd door plantaardig eiwit (tofu, seitan,..) of ga eerst voor een andere vleesvervanger.
  • Eet voedsel met een hoog vochtgehalte zoals, groente en fruit (blauwe bessen, frambozen, bramen, aardbeien) voor een sneller verzadigd en vol gevoel.
  • Maak gezonde plantaardige snacks om op koers te blijven. Bijvoorbeeld: Havermout cookies, rauwe groente ‘dippen’ in hummus, dadelrepen. (zoek online voor meer inspiratie).
  • Ga voor eenvoudige recepten als soepen, stoofschotels, curry’s. Hier kan je veel groenten in kwijten aangevuld met bijvoorbeeld linzen als eiwitvervanger. Maak hiervan extra porties om in te vriezen als je weinig tijd hebt.
  • Test verschillende vleesvervangers en melkvervangers voor je favoriet te vinden
  • Wees niet te streng voor jezelf. Rome is ook niet op 1 dag gebouwd. Ook als je maar 1 of 2 dagen in de week plantaardig eet ben je al op goede weg.

Ga jij de overstap maken? Of heb je ze al gemaakt?

Liefs Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.