finally run-blogs,  Uncategorized

Mijn nieuwste loopdilemma: horloge op pauze of niet

Mijn horloge pauzeren, normaal heb ik zo voor mezelf al wat afspraken errond: tijdens het wachten voor een rood licht = pauze, fotootje nemen = pauze, in de bosjes duiken = pauze…De gebruikelijke pauzemomentjes dus. Echter tijdens een wedstrijd (ook al is het niet voor echt) gaat hij totaal niet op pauze. Interval is een apart dingetje. Als voorgaande gebeurtenissen voorvallen, komt de pauzeknop tevoorschijn. Anders gaat de tijd gewoon door en krijg ik nadien de verschillende blokjes te zien.

Meestal valt mijn gebruik van de pauzeknop wel mee. Bij tragere duurlopen kan het iets meer voorvallen en bij snellere soms bijna niet. Het verschil tussen bewogen tijd en totale tijd zal nooit heel veel zijn. Hier wringt af en toe het schoentje als ik naar ‘wedstrijd’ gewijs kijk. In deze tijden van geen wedstrijden door een stom virus, lopen er veel eentje virtueel of op zichzelf. Idem ikke..Zo heb ik al hier en daar wel es een eigen wedstrijdje gelopen. Als ik dit doe, gaat de horloge absoluut niet op pauze. Tijdens een ‘echte’ wedstrijd loopt die klok ook door.

Maar als ik op strava zo kijk, is dat dus niet bij iedereen. Dan hebben ze halve marathon gelopen in een bepaalde tijd. Maar als je iets verder kijkt, dan hebben ze er een bijvoorbeeld een half uur langer over gedaan. Wakker lig ik daar niet van, ze bedriegen enkel hunzelf. Mijn mening he, ik heb het gewoon aangehaald als verduidelijking van mijn dilemma.

Dit brengt me dus bij mijn dilemma momenteel. Vroeger liep ik zonder mijn hond, dus had ik iets meer controle over wanneer te stoppen of toch doorlopen. Maar nu gaat roefel mee. Omdat we het eerder voor zijn en ons plezier doen, mag hij af en toe es stoppen op zijn pootje op te heffen of te snuffelen. Het viel me op dat ik vergat mijn pauzeknop af en toe vergat te gebruiken. Echter, vroeg ik me af: is het wel nodig die te gebruiken?

Ik hoor jullie al: de automatische pauze. Hier ben ik resoluut tegen. Vanaf ik wat trager gaat: pauze, slechte verbinding: pauze. Misschien dat jullie horloges hier geen last van hebben. Maar mijn horloge is wat luier aangelegd en gaat snel op pauze.

Onlangs kreeg ik een reactie die me aan het denken heeft gezet: “Pauzeknop is niet nodig. Ook de stilstand hoort bij je training/loopje” En ja, eigenlijk kan ik me hier wel in vinden. Natuurlijk ligt je gemiddelde snelheid dan lager dan als je wel de knop gebruikt heb. Maar is dit belangrijk? Ik ben tot de conclusie gekomen dat het me niet uitmaakt. Dus als ik met roefel ga crossen, zet ik mijn horloge aan en pas af als ik stop.

Toch blijf ik me afvragen: die pauzeknop, kan ik die dan toch nog gebruiken bij een rood licht? Of als ik es in de bosjes moet? Of een foto….Dus ik weet het even niet meer. Ga ik voor een bewogen gemiddeld tempo of ga ik voor een totale tijd gemiddeld tempo?

Hoe staan jullie ertegenover? Gebruiken jullie consequent de pauzeknop niet? Of vanaf dat je even moet stilstaan gaat ie toch op pauze? Of hebben jullie nog andere regels in verband het gebruik van de pauzeknop?

Ik lees jullie reacties allemaal even graag.
Liefs
Linda

3 Comments

 • Wilco Looijen

  Hoe belangrijk is de tijd ?
  Wat gaat er voor. Het plezier in lopen of de Tojd ?
  Ik ga voor plezier in het lopen, de Tijd is bijzaak. Plezier en Genieten van de loop staat op 1.
  De tijd komt ergens achteraan.

 • Tina

  Ik gebruik hem als ik een ingeladen training afleg. Die is op tempo gebaseerd en anders wil je je ‘gepauzeerde’ tijd inhalen door sneller te lopen om binnen je schema te blijven.
  Vrije trainingen en wedstrijden is die knop dus niet nodig (voor mij) 🙂

 • RunHanRun.nl

  Goede vraag – heb daar zelf ook mee gezeten. Vooral in de tijd dat ik nog dacht dat ‘hardlopen’ betekende dat je altijd zo hard mogelijk moest, en wandelen uit den boze was.

  Tegenwoordig zie ik het anders.
  Hardlopen, is (voornamelijk) rennend een afstand of tijd volbrengen. Geen pauze dus.
  Enige uitzondering is als er door mij of onze groep ‘lang’ stilgestaan wordt, echt als pauze. Dan, ja dan gebruik ik de pauze functie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.