time blocking
Storytime

Hoe ik mijn planning maak – part 1

Zoals ik in vorige blog al verteld, werk ik de laatste tijd met verschillende planners. 2 voor mijn werk, 2 voor thuis en 1 voor mijn blog. Maar planners zijn pas effectief als je met een goede planning werkt. Hoe ik mijn planning maak, vertel ik nu.

Plannen, plannen, plannen…

Tik op google planning en timemanagement in en je krijgt ontelbare hits. Zoveel verschillende systemen, zie daar maar de bomen door het bos. Ik deel mijn dagen het liefst in in blokken en zo verdeel ik mijn tijd. Deze techniek, genaamd time-blocking, zorgt voor een goed weekoverzicht. Wanneer werk ik, wanneer heb ik tijd voor de paarden, ga ik zwemmen…alles is verdeeld.

Hoe begin je aan time-blocking?

Eerst en vooral is het belangrijk dat je eerst een realistisch overzicht maak wat je per taak kwijt bent aan tijd. Vergeet hier zeker niet de reistijd erin mee te tellen. Ook belangrijk is te weten hoeveel tijd je per dag hebt om te verdelen. Ik sta altijd op rond hetzelfde tijdstip en ga slapen rond hetzelfde uur. ’s Ochtends en ’s avonds heb ik ook nog een routine (hierover meer in een volgende blog), dus dit mag ik zeker niet vergeten mee in te plannen.

Kleurtjes

Als je een overzicht heb van je blokken, mag je ze gaan plaatsen in je agenda. Ik werk het liefst met kleurtjes. Zo is werken aan blog een roze blok, de paarden zijn groen, enz. Natuurlijk mag ik mijn vast werk niet vergeten. Dit is het enige wat elke week zeker vaststaat…als ik mijn loon nog wil hebben.

De eerste blok die ik dus invul in mijn weekplanner is mijn werk. Omdat dit zo een vaststaand gegeven is, is dit gewoon een grijs blok. Dan gaan de blokken voor mijn paarden erin. Hier kan ik ook niet onderuit als ik een goed baasje wil zijn. Daarna bekijk ik wat ik die week voor werk heb aan mijn blog en verdeel het in vrije blokken. Enzovoort.

Nog een heel belangrijk dingetje: zorg dat de planning niet te strak wordt. Laat een beetje ruimte tussen blokken en blijf het als leidraad zien, vooral de blokken blog en sport. Als er iets toffers tussenkomt bv een onverwachte date met mijn bestie of ik voel me niet 100%, dan tellen die blokken niet meer.

Welke planner?

Heel deze planning maak ik in de life-planner van de Hema. Deze vind ik ideaal omdat deze ongedateerd is. Ideaal als er es een weekje tussenuit valt wegens bv ziekte. Ook is er een maandelijks visiebord, kan je een maandelijks doel stellen en maandoverzicht. In het weekoverzicht kan je per dag een goal zetten en vermelden wat goed ging. Om af te sluiten is er ook nog een maand review. Van deze dingen maak ik momenteel nog niet echt gebruik, maar handig als ik er nood aan heb.

Dit is het verhaal van 1 van mijn planners. Deze planning maak ik meestal zondagavond op. Daarnaast gebruik ik nog een dagdagelijkse agenda/planner. Maar dit is voor volgende week.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.