gezond en fit

Meedoen met de veggie challenge, een goed idee

Maart staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging: de Veggie Challenge! Als een enthousiaste voorstander van een plantaardige levensstijl, wil ik graag mijn ervaringen en inzichten delen over waarom deze uitdaging niet alleen goed is voor het milieu en onze gezondheid, maar ook voor ons welzijn.

De verschillen

Laat me beginnen met te zeggen dat ik zelf de overgang heb gemaakt van vegetarisch naar plantaardig, en het bevalt me geweldig. Maar laat ik eerst het onderscheid maken tussen vegetarisch en plantaardig (of vegan). Want hierover bestaan nogal wat misverstanden, vooral over vegetarisch eten.

vegetariëreet geen producten van gedode dieren, en dus in principe ook geen vis of kaas met dierlijk stremsel
veganistgebruikt geen dierlijke producten en bijproducten; dus geen melk, kaas, ei en honing, maar ook geen leer en geen wol
lacto-ovo vegetariëreet geen vlees/vis/gevogelte, maar wel eieren, melk en kaas
lacto-vegetariëreet wel zuivelproducten maar geen eieren
ovo-vegetariëreet geen zuivel, maar wel eieren
pescotariëreet geen vlees/gevogelte en zuivel, maar wel vis
fruitariëreet alleen fruit en noten
flexitariëreet op een aantal dagen per week vegetarisch 
een handige tabel gevonden op vegetariers.nl

Een kleine ergernis

Zoals je in de tabel kan zien: als ik zeg dat ik een vegetarisch gerecht wil, bedoel ik ook zonder vis (kleine ergernis van me). Normaal eet ik plantaardig, maar als we ergens gaan eten (restaurant of bij vrienden), zeg ik dat vegetarisch ook wel oke is, om het hun niet moeilijk te maken. Als ze dan vragen is vis ook goed, dan rijzen mijn haren ten berge. Hopelijk is dit misverstand nu uit de lucht geholpen.

Zoals gezegd eet ik plantaardig. Als ze me vragen ben je dan vegan, zeg ik nee niet helemaal. Want vegan is echt een levensstijl die verder gaat dan enkel eten. Zo zal een veganist ook niets van leer dragen, geen schoonheidsproducten die getest zijn op dieren…en ga zo maar door.

Waarom het zeker es proberen

Nu, waarom zou je meedoen aan de Veggie Challenge? Allereerst zijn er tal van gezondheidsvoordelen verbonden aan een vegetarisch of plantaardig dieet. Daarnaast krijg je er nog andere bonusvoordelen bovenop. Laten we ze eens oplijsten:

  • Lager risico op chronische ziekten: Vegetariërs hebben een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, sommige soorten kanker en overgewicht.
  • Gezond gewicht: Vegetariërs hebben over het algemeen een lager lichaamsgewicht dan vleeseters.
  • Betere darmgezondheid: Plantaardige voeding is rijk aan vezels, die goed zijn voor de darmflora.
  • Minder verzadigd vet en cholesterol: Plantaardige voeding bevat minder verzadigd vet en cholesterol dan dierlijke voeding.
  • Meer voedingsstoffen: Plantaardige voeding is rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en fytonutriënten.

Milieu:

  • Minder broeikasgassen: De veehouderij is een belangrijke bron van broeikasgassen. Een vegetarisch of plantaardig dieet verkleint je ecologische voetafdruk.
  • Minder landgebruik: De veehouderij heeft veel landbouwgrond nodig. Een plantaardig dieet is efficiënter met landgebruik.
  • Minder waterverbruik: De veehouderij verbruikt veel water. Een plantaardig dieet is efficiënter met waterverbruik.
  • Dierenwelzijn: Door geen vlees te eten, draag je bij aan een verminderde vraag naar vlees en dus minder dierenleed.

Ethische aspecten:

  • Respect voor dieren: Vegetariërs en veganisten eten geen vlees omdat ze vinden dat het niet ethisch is om dieren te doden voor voedsel.
  • Duurzaamheid: De veehouderij heeft een negatieve impact op het milieu. Door geen vlees te eten, draag je bij aan een duurzamere wereld.

Naast de voordelen, zijn er natuurlijk wel een paar aandachtspunten bij een vegetarisch of plantaardig dieet. Maar die wegen absoluut niet op tegen de voordelen. De puntjes zijn:

  • Gevarieerd eten: Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft.
  • Supplementen: In sommige gevallen kan het nodig zijn om supplementen te gebruiken, zoals vitamine B12.
  • Planning: Het kan wat meer planning vergen om vegetarische of veganistische maaltijden te bereiden.

Conclusie:

Een vegetarisch of plantaardig dieet kan een aantal voordelen hebben voor je gezondheid, het milieu en de dieren. Het is echter belangrijk om een gevarieerd dieet te eten en om te letten op de inname van alle essentiële voedingsstoffen.

Doe je mee?

Dus, waar wacht je nog op? Doe mee aan de Veggie Challenge en ontdek zelf de voordelen van een vegetarisch of plantaardig dieet. Of je nu besluit om één dag per week vleesvrij te eten of de sprong wilt wagen naar een volledig plantaardig dieet, elke kleine stap telt. Als je nog tips zoekt, lees dan zeker nog es mijn blog: beginnen met plantaardig eten

Laten we samen een positieve verandering teweegbrengen, voor onze gezondheid, het milieu en de dieren.

Overtuigd? Laat het me zeker weten, dan kan ik je aanmoedigingen (wel effe een sociaal account delen ;-p)

Liefs
Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.