examen voorbereiding
desk life,  Storytime

Werken en studeren: eerste examen – deel 1

Mijn eerste examens zijn weeral tijdje achter de rug. Tijd om er eens op terug te blikken. Hoe zijn ze verlopen? Hoe ging het studeren ervoor? En de belangrijkste vraag: ben ik geslaagd?

De gevreesde blokperiode

De blokperiode begon niet in de ideaalste omstandigheden. Ik had speciaal de week tussen kerst en nieuw vrijaf genomen van het werk om te studeren. Werd ik toch niet ziek met kerst zeker. Ziek zijn en studeren, geen top combinatie. Meer door die week gesleurd en tegen het einde heb ik toch wat kunnen studeren.

Nu ja studeren, dit is iets wat ik toch nog niet echt onder de knie heb. Vroeger, toen ik nog naar gewoon in de klas zat, dan kende ik het zo goed als allemaal. Het gewoon es horen uitleggen. Dus heb ik me nooit echt een studiemethode kunnen toeeigenen. Gelukkig waren er 2 vakken (controleleer en personenbelasting) met opgenomen lessen. Alleen ontbraken er hier en daar stukken van lessen. Nu ja, die moest ik dan maar zo leren.

Goed advies

Dan was er het vak fiscale procedure.: een kei saai boek, powerpoints en kennisclips (waar de docent op 25 minuutjes ongeveer de les samenvat). Hoe moest ik dat ik godsnaam leren? Even maar raad gevraagd aan mijn beste vriendin die niets anders doet dan leerlingen helpen studeren (en bij haar kun je ook terecht om iets nieuws te leren😉). ps Als je graag ook wat advies zoekt over studeren of je wilt bijvoorbeeld een nieuwe taal leren: 1 adres pointfinal.be

Een soort inhoudsopgave maken, was haar advies. Want het ging een open boek examen worden. Dus heb ik zoveel mogelijk structuur in mijn powerpoints gebracht en dit netjes in een inhoudsopgave gegoten. Met aanvullingen waar ik de voorbeelden in het boek kon vinden. Daarnaast gaf een collega nog een tip: maak overzicht van de verschillende termijnen. Want in fiscale procedure draait alles om termijnen. Dus ook hier netjes een tabel van gemaakt.

kleine vrees

En dan was er nog het gevreesde vak: Engels. Echt ik heb totaal geen talenknobbel. Ik versta normaal Engels grotendeels. Erin spreken is andere koek, dat durf ik niet. Ik denk daar teveel bij na. Maar het was business English. Dus met woorden die ik in mijn boekhoudcarriere in het nederlands zo goed als dagelijks gebruik. Toch die in het Engels leren, het gaat er niet in. Net zoals de werkwoorden en hun tijden… Oefeningen maken tot in den treure en dan maar vingers gekruist.

Na de week studie, moest ik eerst nog een week werken. Dit was zwaar, vooral omdat ik al achterstand had met ziek te zijn. Heel mijn planning was in de war. Gelukkig staat mijn baas achter mijn opleiding en kon ik tijdens het werken, luisteren naar de opgenomen lessen.

Hoe de examens zelf verliepen en de uitslag, lees je in de volgende blog.
Liefs Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.