finally run-blogs,  Uncategorized

Stop met te zeggen dat ik ‘maar’ jog

Joggen…wat heb ik een hekel aan het woord. Vooral in combinatie als reactie op mijn verhaal over mijn training. Als ik dan de reactie krijg: ‘o je hebt gejogd dan’. Tja dan kan ik echt wel ontploffen. Ik loop (hard) of ik ren ondanks dat het cijfertje niet altijd de ‘juiste’ snelheid aangeeft (volgens sommigen dan toch en vooral niet-lopers).

Trage lopers bestaan niet, zo simpel is het. Daar zijn bijna alle lopers over eens..niet-lopers dienen af en toe nog overtuigd te worden. Toch hebben de meeste trage lopers de neiging om hun prestaties te minimaliseren. Jep ook ik bezondigde me eraan (…en nu af en toe ook nog wel es). Echter is de algemene mening van iedereen: ieder heeft zijn eigen loopsnelheid en doet zijn best.

tempolopen…

Toch gebeurt het als ik een gesprek vertel over mijn training en ze dan vragen hoe lang ik erover gedaan heb, ik als reactie krijg: ‘o je hebt dus gejogd.’ ‘Nee absoluut niet, mijn training was een tempo training, dus ik heb snel gelopen’. ‘O maar zo snel is dat toch niet??’..Zo gaat dat gesprek dan ongeveer. Dat geeft me dan weer het gevoel dat ik me als ’trage’ loper moet verantwoorden. Stom en eigenlijk absoluut niet nodig.

Wat is traag of joggen, is dan de onvermijdelijke vraag. Zoals jullie wel zullen weten, is hier geen éénduidig antwoord op. Voor de één is een pace van 6 min/km en meer heel rustig lopen. Voor anderen (en mij) is een pace van 8 min/km en meer joggen of heel rustig lopen.

Natuurlijk jog ik ook af en toe, als je het zo wilt noemen. In mijn schema komt regelmatig “rustig lopen” voor, dus loop ik ook heel rustig of jog ik. Toch blijf ik eerder zeggen dat ik loop. ‘What’s in a name?’ zeggen jullie dan. misschien. Tja misschien hebben jullie dan wel gelijk. Toch is het gevoel bij het woord voor mij veel anders. Joggen als woord voelt echt heel anders aan dan (hard)lopen. Voor mij toch. Het geeft me het gevoel dat ik niet aan hardlopen doe. Raar he. (tja ik ben nu eenmaal niet normaal)

Bij dezen hoop ik dus dat het misverstand uit de wereld geholpen is: ik jog niet…ik loop hard. Ik train volop aan snelheden die voor mij van toepassing zijn. Ook als zijn die misschien niet zo spectaculair in sommige mensen hun ogen.

Iedere loper loopt zoals hem gemaakt is.

Wat vinden jullie van het woord joggen? Hebben jullie er ook een probleem mee of vinden jullie het oké? Misschien gebruiken jullie zelf wel het woord joggen?

Ik lees het allemaal heel graag
Liefs Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.