finally run-blogs,  Uncategorized

Herfst, toch mijn meest favoriete seizoen

Alle seizoenen hebben hun charmes: de zomer met zijn zon, de lente met de ontluikende natuur en de winter met normaal gezien zijn sneeuw. Maar als ik echt 1 seizoen moest kiezen om te hardlopen, dan kies ik de herfst. Misschien ook omdat ik daarin verjaar, dat is ook een mogelijkheid hè. Echter biedt de herfst zoveel meer.

In de herfst is echt geen dag in het bos hetzelfde. Langzaam kleuren de bomen in verscheidene schakeringen groen, rood, geel. Als er dan een herfstzonnetje staat en je kan door de pas gevallen bladeren lopen, is dit toch een geweldig gevoel.

Natuurlijk is de herfst ook het seizoen van de paddenstoelen en zwammen (het verschil is me wel niet altijd duidelijk eerlijk gezegd). Geef toe: als je een rode paddenstoel met witte stippen ontdekt, dan denk je toch spontaan aan je kindertijd met het liedje: ‘op een grote paddenstoel….(de rest moet je zelf maar aanvullen)

Mysterieus is de herfst ook wel een beetje. Vooral als je zo ’s ochtends vroeg op pad gaat met zonsopgang. Vooral als er dan wat mist in de lucht hangt. Dan door de bossen met al zijn kleuren en misschien spot je dan wel een hert of vos of wat je nog allemaal kan tegenkomen. Geef toe, dat is toch een beeld dat je als hardloper laat glimlachen tijdens de rest van je rondje.

Extra training krijg je ook tijdens de herfst met zijn hevige winden. Zo vertrek ik met tegenwind in de hoop meewind bij het terugkomen te hebben. Wat een vergissing meestal. Soms heb ik het gevoel dat er maar 1 wind in de herfst is: tegenwind. Die dan licht of hevig kan zijn. Echter kan ik wel genieten van zo een hevige tegenwind. Dan heb ik het gevoel dat ik extra hard getraind heb. Zo probeer ik als er wind staat tijdens mijn intervaltraining, deze zeker uit te voeren met wind op kop. Extra krachttraining.

Ietsje minder is de regen, niet alles kan top zijn. Maar omdat het bij het begin van de herfst nog niet echt heel koud is, valt het al bij al nog wel mee. Tegen het einde is het soms vloeken, maar een goede regenjas lost al veel op.

dav

Zoals gezegd: de temperaturen in de herfst zijn nog redelijk zacht en doenbaar. Je hoeft je nog niet als een michelin-mannetje te kleden (oke beetje overdreven misschien). Een driekwartbroek en een trui met lange mouwen voldoet meestal. Enkel bij interval en snelle trainingen, dan kies ik toch nog voor mijn t-shirts. Tegen het einde van de herfst wordt de broek wat langer en gaat er een licht thermoshirt onderaan.

1 ding mag je zeker niet vergeten in de herfst: lichtjes mee te nemen op je looprondje. Want de dagen worden korter en korter. Dus als je ’s avonds op pad gaat, kan je vertrekken in het daglicht en thuiskomen in het pikkedonker. Maar ook overdag bij mistig of regenachtig weer is het handig dat je zichtbaar bent.

Denk er aan dat het jachtseizoen ook weer geopend is, dus let op in de bossen dat de jagers hun niet vergissen en je aanzien voor een dartelende hinde (hahahaha). Als je in de bossen gaat lopen, hou dan zeker rekening met de regels hieromtrent (blijf op de paden, volg de borden enzo). Doe een fluo band of hesje aan, zodat je zichtbaar bent voor de jagers.(ps ik ben geen voorstander van de jacht hoor, maar het is een factor waar we toch rekening moeten mee houden tijdens onze boslopen).

Wat vinden jullie van de herfst? Wat is er leuk of minder leuk aan?

Liefs
Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.