wandelen

de hondenloslooproute in de Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense duinen, misschien nog niet bekend bij sommigen. Maar het is een heel populaire wandel en mountainbike gebied. Ook vind je hier een route van een 3 km (volgens de site 4,5 km maar dat gaf onze strava toch niet aan) waar de honden heel de tijd los mogen lopen. Iets wat hier in Vlaanderen op geen enkele plaats mag (of er zijn er die ik niet ken). Daarom steken wij graag af en toe de grens over om met de honden een wandeling te gaan maken.

De Loonse en Drunense duinen bevinden zich in de buurt van de Efteling, een driekwartier van mijn thuis. De startplaats voor de hondenloslooproute is de natuurpoort de Roestelberg. Ook bevindt zich hier een restaurant, ideaal om nadien nog een hapje en drankje.

Als je hond(en) nog niet gewoon zijn om met heel veel anderen honden een weg te volgen en te ravotten, raad ik zeker aan om niet op een druk moment te gaan. Wij gaan meestal buiten het mooi weer seizoen en dan nog proberen we zo vroeg mogelijk te gaan. Onze honden zijn het wel al gewoon en luisteren heel netjes, maar het is altijd ietsjes leuker om het pad bijna voor jezelf te hebben.

Als je je auto geparkeerd hebt, met wat geluk aan het restaurant en de berg zelf, zie je direct een hoge zandduin. De startplaats en dus ook de plaats waar de hondjes los mogen, staat met een heel groot bord aangegeven. Hou zeker je honden tot daar aan de lijn, want je moet eerst een mountainbike pad oversteken. De fietsers komen van de berg en kunnen een redelijk snelheid hebben. Oke ze weten dat ze een startplaats naderen, maar voorzichtigheid langs beiden kanten is wenselijk.

De route gaat eerst door het bos met wat lichte heuveltjes en hier en daar wat zand ravot plaatsen. Ook steek je een fietspad over, dus zorg dat je hond netjes bij je is als je de waarschuwingsborden ziet. Idem aan de oversteekplaats met een andere parking. Eenmaal terug in het bos, kunnen ze weer lekker rondcrossen.

Als je een waterrat hebt zoals Charlie, dan ga je even tijd kwijt zijn met het wachten totdat hij uit gespetterd is aan het ven. Denk niet dat je er snel vanaf bent, want de wandeling gaat bijna helemaal rond het ven. Veel plekken waarin de honden in het water kunnen duiken.

Eenmaal het ven voorbij en je nogmaals een fietspad overgestoken hebt (ook hier honden goed bijhouden), kom je aan de heide en de duinen. Hier is het belangrijk je honden op het pad te houden, maar niet getreurd. Na een tijdje kom je op een heel grote zandvlakte waarin ze los kunnen gaan. Let wel op voor de ruiters, want juist voor de zandvlakte passeer je een ruiterroute.

Eenmaal op de zandduin kunnen ze zich nog eens uitleven, maar hou er rekening mee dat het hier druk kan zijn. Ik laat ze hier nog altijd even wat spelen, want spijtig genoeg, eenmaal je de laatste duin beklommen hebt, is daar het eindpunt al.

3 kilometer, om door te wandelen niet zo een grote wandeling. Meestal combineren wij ze met een andere route en gebruiken we dit om hun eerste opwinding en energie kwijt te geraken. Maar voor de honden is het de hemel. Bos, zand en water..en daarbij nog eens los in plaats van aan de riem. Beter kan het bijna niet worden. Af en toe een andere hond begroeten of wat spelen en heel veel crossen. Zalig. Daarna gaan ze altijd netjes aan de riem voor de volgende wandeling en blijven ze flink naast ons stappen.

De hondenloslooproute in de Loonse en Drunense duinen is een echte aanrader voor honden die netjes luisteren en af en toe graag andere honden begroeten (al is dit niet noodzakelijk, want Rubio loopt meestal de andere honden straal voorbij). Wie graag zijn hond es de vrijheid geeft en wil laten genieten van los te lopen, raad ik deze wandeling zeker aan. Vooral op de rustigere momenten.

Voor meer info over de Loonse en Drunense duinen, bekijk volgende link

Hier nog wat foto’s van onze wandelingen daar:

2 Comments

 • Nickey St

  Ik weet dat we vroeger hier een heel stuk losloopbos hadden aan de Mechelse Heide…Je kon dan kiezen of je door het hondengedeelte liep waar je hond los mocht lopen of op het pad waar honden aangelijnd moesten. Hoe groot dit stuk is/was, weet ik niet. Het zal wel geen 3 km geweest zijn, denk ik. Ik weet ook niet of het nog bestaat…
  Groetjes,
  Nickey

 • Nicci_St

  Ik weet dat we vroeger hier een heel stuk losloopbos hadden aan de Mechelse Heide…Je kon dan kiezen of je door het hondengedeelte liep waar je hond los mocht lopen of op het pad waar honden aangelijnd moesten. Hoe groot dit stuk is/was, weet ik niet. Het zal wel geen 3 km geweest zijn, denk ik. Ik weet ook niet of het nog bestaat…
  Groetjes,
  Nickey

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.