gezond en fit

Help, begin ik aan de volgende fase van mijn leven?

De laatste tijd merk ik verscheidende veranderingen bij me vast. Soms zo erg dat ik me niet meer ‘Linda’ voel. Oké, ik word al een jaartje ouder (46 dit jaar), maar zo erg kan het toch niet zijn? Of zou ik toch al in de perimenopauze zitten of is het overgang of toch eerder premenopauze..Tja wat is nu ook weer de juiste naam voor de juiste fase?

Maar eerst en vooral neem ik jullie al eens mee naar mijn ‘klachten’ en bekommeringen.

Wat ik zoal merk.

Het slapen gaat tegenwoordig niet meer zoals het moet. Ik ben altijd wel al een lichte slaper geweest, bij het minste wakker. Maar meestal kon ik dan zonder problemen verder slapen.. Nu geraak ik precies niet meer deftig in slaap. Vooral diep slapen lukt niet meer. Vraag maar aan Mario. Ik kan heel de nacht liggen woelen. Ook kan ik het ‘s nachts ineens te warm hebben. Waardoor ik nog moeilijker mijn draai vind.

Langs de andere kant, is het straf dat ik zo slecht slaap. Want ik ben gewoon heel de tijd vermoeid. Na een dagje werken, heb ik totaal geen fut meer om iets te doen. Dan heb ik het gevoel dat vanaf ik kan zitten, ik in slaap was. Maar dat valt tegen, want ik slaap slecht. Gevolg is dat ik de volgende dag nog vermoeider ben en weer slecht slaap. Een vicieuze cirkel lijkt het te zijn.

Het enige wat het me oplevert is dat ik futloos ben en totaal geen interesse meer heb om iets te ondernemen. Daarbij komt dat ik me soms echt oud kan voel. Mijn lichaam lijkt dan stijf en mijn gewrichten kraken en piepen. Dit leidt tot veel te weinig zin om te bewegen. Wat mijn gewicht en conditie zeker niet ten goede komt.

Nog zoiets lastig. Eigenlijk praten wij vrouwen daar veel te weinig over: de menstruatie. Ik was vroeger regelmatig en licht. Nu komt het allemaal veel onregelmatiger. Ook de hevigheid en duur verschilt enorm. Totaal geen staat kan ik er nog op maken. Soms lijkt het of ze nog maar net gedaan zijn en daar komen ze weer aan. Of waar blijven, of wanneer stoppen ze? Het is zo verwarrend.

Het allerambetantste voor mijn medemensen is: ik kan soms echt slechtgezind zijn. Zonder reden, gewoon heel slecht gehumeurd zijn. Ook merk ik dat mijn filters beginnen weg te vallen. Soms gaat mijn mond open en komt er iets uit zonder na te denken. Iets wat ik vroeger nooit zou durven zeggen, floept er nu af en toe zo ineens uit.

Tijd om dokter google is te raadplegen, want dit klinkt alsof ik aan mijn volgende levensfase ga starten. De overgang, of is het premenopauze of toch perimenopauze…wat is nu de juiste benaming? Maar vooral: wat is het?

Wat is de menopauze?

De overgang, ook wel menopauze genoemd, is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin de menstruatie stopt en de vruchtbaarheid afneemt. Over het algemeen begint de menopauze tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, maar het kan ook eerder of later beginnen. Wanneer een vrouw een jaar lang geen menstruatie heeft gehad, wordt dit beschouwd als de “menopauze”. Als een vrouw echter nog menstrueert, maar onregelmatige cycli heeft, kan ze zich in de “perimenopauze” bevinden, wat de overgangsfase voorafgaand aan de menopauze is.

(Dit is de meest gangbare beschrijving die ik tegenkwam)…

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van de (peri)menopauze die ik tegenkwam?

 • minder zin in sex – vaginale droogte
 • onregelmatig menstruatiepatroon
 • warmteopwellingen
 • gewrichtspijn
 • haarverlies en broze nagels
 • vermoeid en futloos
 • slapeloosheid
 • humeurigheid: depressie, angst, prikkelbaarheid, huilbuien, woede…
 • concentratieproblemen en vergeetachtigheid
 • gewichtstoename

Amai, er zijn er toch een aantal dat redelijk bekend klinken. Zou ik dan toch? Het zinnetje wat me niet veel moed gaf : deze symptomen kunnen enkele jaren voor de menopauze starten en nog even doorgaan erna.

Tijd dus om toch maar eens een afspraak te maken met de gynaecoloog. Omdat de wachttijd daar soms kan oplopen en ik toch aan het googlen ben, kan ik ook es op zoek of er middelen zijn om de klachten wat te ‘verlichten’?

De adviezen die ik momenteel ga opvolgen:

 • voldoende slapen
 • gezond eten en drinken
 • blijven bewegen, naast cardio ook aan lichte krachttraining doen
 • glijmiddelen

Ook kwam ik adviezen tegen over kruidensupplementen en hormoontherapie, maar dit zijn dingen die ik eerst met een arts wil bespreken.

Wie heeft soortgelijke klachten meegemaakt of maakt ze nu ook door? Als je ze doorgemaakt hebt, wat heeft je geholpen?
Ik lees het allemaal even graag, deel gerust je ervaringen.
Liefs Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.