finally run-blogs,  Uncategorized

wanneer niet hardlopen

Wij hardlopers willen bijna altijd wel onze loopschoenen aantrekken, zelfs ik. Toch zijn er soms momenten waar het hardlopen niet op zijn plaats is. Het internet staat vol hoe je moet starten als je geen zin hebt. Verkouden, geen excuus, lopen zullen we. Echter zijn er echt wel momenten dat je de loopkleren beter in de kast laat. Hier geef ik je zes redenen om die hardloopschoenen met rust te laten en es een keertje niet te lopen.

kater

je kent de posts wel: gister es flink doorgezakt en nu het uitgezweet tijdens mijn rondje. Echter is dit geen goed idee. Het is fysiologisch niet mogelijk om al sportend van je kater verlost te raken Alcohol heeft een dehydraterend effect op je lichaam. Een kater betekent dus dat je lichaam gedehydrateerd is…met andere woorden je lichaam heeft dorst. Als je nu gaat lopen, ga je zweten…nog meer dorst voor je lichaam. Als je nu gaat lopen bestaat de kans dat je nog meer hoofdpijn en zelfs spierpijn krijgt. Beter ga je je dus niet voelen.

zware verkoudheid

De befaamde nektest zegt misschien wel dat je mag lopen. Maar toch is dit niet altijd een goed idee. Als je echt vermoeid bent, je miserabel voelt, dan wil je lichaam misschien wel zeggen dat het rust nodig heeft. Je lichaam is druk bezig om die vieze bacillen aan te vallen. Echter blijf jij werken en doorgaan en dus kan je lichaam zich niet ten volle hierop richten. Het gevaar bestaat erin dat je misschien toch iets teveel gaat vragen van je lichaam. Een dagje niet lopen is geen ramp en geeft je lichaam tijd om te herstellen en die bacillen nu es echt te overwinnen.

pijn

Pijn is meestal een signaal dat er iets mis is. Natuurlijk kan het gewoon wat stijfheid zijn. Maar als het voordien pijn doet en je start en het verergert of blijft, is het misschien toch maar beter om extra rust te nemen. Bij aanhoudend ongemak en pijn moet je zeker eens je (sport)arts raadplegen. De bedoeling is dat je duurzaam kunt blijven lopen en niet op de sukkel gaat met blessures, denk ik zo.

volle buik

Een beetje te lang getafeld? Wou je nog hardlopen? Misschien beter om je loopje toch maar uit te stellen. Want lopen met een volle maag is niet aangenaam. Je lichaam is meer bezig met het hardlopen en niet met het verwerken van je eten. Gevolg: veel meer kans op krampen.

moe

Na verscheidene korte nachten en een stressvolle dag nog gaan hardlopen. Soms heb je hier niet echt energie meer voor. Je voelt je echt hondsmoe. Maar omdat er een training gepland staat, moet je gaan. Nope, absoluut niet. Als je echt te moe bent, is beter om wat extra rust te nemen. Doordat je moe bent, is je weerstand al lager. Dan nog gaan hardlopen zorgt dat je weerstand nog harder afneemt en de kans dat je verkouden wordt toeneemt. Ook moet je opletten dat je niet oververmoeid geraakt en je trainingen eerder een afbreuk gaan doen in plaats van op te bouwen.

geen zin

Natuurlijk mag je gaan hardlopen als je geen zin erin hebt. Dikwijls komt de zin wel als je eenmaal bezig bent. Niet elke loopje start hier met volle goesting hoor. Echter de zin, de goesting moet toch wel ergens de kop opsteken tijdens het loopje. Hardlopen moet ontspanning zijn, het moet leuk zijn. Als het elke keer een opgave is, is het beter om een looppauze in te lassen en op zoek te gaan naar wat alternatieven. De loopgoesting komt dan meestal wel snel terug.

En jij, wanneer ga jij zeker niet hardlopen? Of loop je altijd ongeacht de redenen?

Liefs Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.