finally run-blogs,  Uncategorized

hardlopen en cijfertjes: cijferjunk of niet?

Onlangs las ik in de krant een artikel over sporten en statistieken. Hoe sommigen echt geobsedeerd zijn door al die technologie, statistieken en cijfers. Natuurlijk is het belangrijk om toch een beetje een idee te hebben van je vooruitgang (vooral als je aan het trainen bent om vooruit te komen), maar hoe afhankelijk wordt je hiervan?

Allemaal cijfertjes

Zoals ik in een vorige blog gezegd heb (https://www.finallyrun.be/2018/11/04/waarom-iedereen-mij-mag-toevoegen-op-strava/, lig ik absoluut niet wakker van strava en zijn segmenten. Ik zou echt zo niet kunnen gaan hardlopen: ooh hier is een segment…effe zorgen dat ik hier bovenaan geraak. Nope, zoiets is niet mijn stijl. Denk niet dat ik niet wakker lig van de cijfertjes, dat is weer iets anders.

Gaan hardlopen zonder dat mijn horloge aan staat….horror. Natuurlijk kan dit gebeuren: starten en vergeten aan te zetten. Dan zet ik het vlug aan, maar echt terug starten…nope daar begin ik niet aan. Onderweg controleer ik vooral de tijd en mijn snelheid.

lekker ouderwets….

Na het rondje, is het tijd om alles eens te analyseren. Bij mij is dit nog op de oude manier. Jaja, lekker ouderwets in een loopdagboekje. Natuurlijk kan je alles mooi in de app van garmin of strava napluizen. Toch hou ik me hier niet zo mee bezig. Dit zijn de gegevens die ik bijhoud in mijn loopdagboek:

 • ochtendpols
 • slaap (hoelang en hoe goed/slecht)
 • gewicht (dit vul ik maar 1x week in)
 • tijd: hoe laat ben ik vertrokken
 • parcours: weg/bos/..
 • gemiddelde pace
 • gemiddelde hartslag
 • maximum hartslag
 • afstand
 • duur
 • bedoelde training
 • gevoel voor de training
 • gevoel tijdens de training

Zoals je ziet, toch een hele boterham. Vooral de rubrieken gevoel voor en gevoel tijdens, vind ik belangrijk. Als ik merk dat dit een aantal trainingen niet goed zit, dan gaan er alarmbelletjes af. Training te zwaar? Ziekte? Oververmoeid? Natuurlijk kan het ook zijn dat het veel te goed gaat, veel te vlot enzo dat bijvoorbeeld training te licht is…. Neeuh dit zal niet zo snel voorkomen, eerlijk gezegd. Zo krijg ik een goed idee hoe ik mijn trainingen ervaar.

…met appjes.

De apptjes, die gebruik ik eerder om de route te kunnen zien, misschien dat ik dit rondje nog wel eens lopen (of vermijden). Hoeveel kilometer per maand, per jaar …allemaal handiger in de app. Toch blader ik af en toe liever door mijn boekje en zie zo mijn evolutie. Als ik dan een training tegenkom, die ik toch eens graag in detail wil bekijken, tja dan is mijn garmin er met alle details. Ik geef toe: wel handig om je intervallen te bekijken op die manier.

Ben ik een slaaf van mijn cijfertjes? Ja en nee. Ik weet graag wat en hoe ik gelopen heb, of ik vooruit ga of niet. Toch geniet ik nog het meeste van het hardlopen op zich, ook al geeft mijn statistiek dat dit geen goed rondje was (bv te traag, niet ver genoeg). Laten we het hierop houden: voor het grotendeels verslaafd aan cijfers en statistieken…maar niet zo dat dit mijn plezier in het hardlopen tegenhoudt.

Zijn jullie ook zo bezig met al die cijfers en grafieken? Houden jullie je gegevens bij? Ook zo lekker ouderwets? Of liever in een modern jasje?

Liefs

Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.