gezond en fit

Afvallen in de overgang – een uitdaging

Afvallen in de overgang, laat me jullie vertellen, het is een uitdaging. Ik wil dringend afvallen, want ik ging onlangs toch eens op de weegschaal staan en werd er ongelukkig van. Natuurlijk is gewicht maar een getal op de weegschaal, maar toch.  

Hoewel ik altijd al goed op mijn gewicht heb moeten letten, merk ik nu dat het echt een stuk moeilijker is geworden om de kilo’s eraf te krijgen. Frustrerend, want ik voel me niet op mijn gemak met die extra kilo’s. Zowel fysiek als mentaal.

Het is algemeen bekend dat de overgang een aantal veranderingen in ons lichaam met zich meebrengt. Zo zijn er verschillende redenen waarom afvallen tijdens de overgang een stuk lastiger kan zijn:

Zo daalt je oestrogeenniveau, wat kan leiden tot een vertraging van de stofwisseling. Dit betekent dat je lichaam minder calorieën verbrandt, waardoor je sneller aankomt en moeilijker afvalt.

Daarnaast verandert ook de vetverdeling in je lichaam. Vroeger werd vet vooral opgeslagen rond je billen en dijen. Door de daling van oestrogeen gaat dit nu meer naar je buik, wat een ongezonder vetpatroon is.

En alsof dat nog niet erg genoeg is, kampen veel vrouwen in de menopauze ook met andere factoren die afvallen bemoeilijken. Denk aan stress, slaapproblemen en stemmingswisselingen.

Dus, wat doe je als je in mijn schoenen staat? Op zoek naar de beste tips en deze oplijsten om uit te testen natuurlijk.

Hier zijn een paar tips die ik heb gevonden en die me hopelijk gaan helpen:

  • Eet veel fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitten.
  • Kies voor gezonde vetten, zoals die uit noten en avocado’s.
  • Beperk bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken.
  • Streef naar minstens 30 minuten matige intensiteit per dag.
  • Zoek naar gezonde manieren om met stress om te gaan, zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.
  • Slaap 7-8 uur per nacht.

Tot slot nog de belangrijkste tip: wees geduldig (iets wat ik wel beetje moeite mee heb, toegegeven). Afvallen in de overgang kost nu eenmaal tijd en gaat langzamer. 

Momenteel heb ik me als doel gesteld om tegen de bruiloft van mijn dochter op of tegen mijn streefgewicht te zitten. Dit houdt in dat ik 20 kilo kwijt moet spelen tegen oktober. Benieuwd of dit me gaat lukken.

Laat in de comments hieronder weten of jij ook herkenbare struggles ervaart met afvallen in de menopauze. En wie weet, hebben we nog tips voor elkaar!

Veel liefs,

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.