finally run-blogs,  Uncategorized

Zwemmen, een ideale aanvulling bij het hardlopen?

Zwemmen, ik kan het absoluut niet heel goed. Toch doe ik het graag. Ondanks dat deed ik lange tijd niet meer. Tot nu dan. Een drietal maanden geleden ben ik terug gestart met het zwemmen. Zalig vind ik het, gewoon een uurtje heerlijk dobberen in het water. Ook merk ik dat het een ideale aanvulling is bij mijn looptrainingen.

Zoals jullie wel weten, heb ik astma. De dokters hadden mij altijd al aangeraden om te zwemmen. Toen was het voor mijn ademhaling te verbeteren. Het grappige is dat dit zelfs nu voor mijn hardlopen geldt. Door het zwemmen leer ik terug mijn ademhaling onder controle te houden. Tijdens het zwemmen wennen je longen aan het snel en kort ademen.

Denk nu niet dat ik zoals een ‘echte’ met mijn hoofd onder water ga hoor. Zo goed ben ik nu ook niet. Uitademen onder water is iets te moeilijk voor mijn longen. Ze zijn niet sterk genoeg om te blazen. Toch door zo half in en half uit het water te ademen, train ik mijn longen. Dit effect merk ik tijdens het hardlopen. Mijn ademhaling is een stuk rustiger.

Een ander voordeel is dat zwemmen zorgt voor een totale body workout. Tijdens het lopen train ik niet echt mijn schouders en armen. Dit maakt het zwemmen helemaal goed. Daarnaast zorgt het zwemmen ook nog voor een goede training van de core. Natuurlijk worden je beentjes ook nog getraind in het water. Ik merk dat mijn spiertjes van al dat zwemmen echt meer gedefinieerd worden. Niet dat ik er superslank van geworden ben (en ook heb ik nog wat probleemgebiedjes). Toch ben ik wat strakker geworden.

zonder steun nu

Het grappige is ook dat ik sterker en stabieler tijdens het hardlopen geworden ben door het zwemmen. Oké ik struikel nog af en toe, toch merk ik dat mijn enkels het veel beter kunnen opvangen.

Denk nu niet dat ik een echte zwemster ga worden. Daarvoor zwem ik echt nog veel te traag. Voorlopig staat er dus absoluut nog geen triathlon op het programma. Het zwemmen is voor mij voorlopig nog altijd een goede hersteltraining.

Wie van jullie gaat nog zwemmen als aanvulling bij het hardlopen? Welke effecten ondervinden jullie?

Ik lees het graag

Liefs
Linda

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.