finally run-blogs,  Uncategorized

winter en hardlopen: waarom eens niet snelheid?

De winter, donker en kou, is niet altijd heel uitnodigend om te trainen. Je loopschoenen aandoen terwijl je knus op de bank zit, is een uitdaging. Laat staan dat je nu graag vroeg uit je bed komt om een lang duurtraining af te werken. Trainen voor een marathon…je hebt alleen meer de neiging om nog wat dieper onder je dekentje te kruipen bij het idee alleen al.
Klinkt dit bekend in je oren? Dan heb ik een tip om te blijven hardlopen in de winter. Waarom kies je niet om wat aan je snelheid te werken en te gaan voor een snelle 10 bijvoorbeeld?

Eigenlijk is dit zelfs aan te raden: eerst werken aan de snelheid in plaats van direct te trainen voor een marathon. Strenge winters kennen we toch niet meer, dus korte, snelle trainingen zijn prima te doen.

Hoe dan trainen?

Als je voor een snelle 5 of 10 wil gaan, moet je je trainingsschema wel wat aanpassen. Een wekelijkse heuveltraining of af en toe wat sprintjes kunnen al veel doen. Ga ook eens voor een tempoduurloop (let op: push jezelf, maar zorg dat je niet buiten adem geraakt). Of kies voor een intervaltraining op wedstrijdtempo. Vergeet hierbij zeker niet ook je basistrainingen niet, dus je trage loopjes. 

Natuurlijk is het belangrijk om wel een goede mix te behouden van snelheid en duur. Ga voor 1 keer in de week een intervaltraining, een keer per week een langzame duurloop en een keer per week een tempoduurloop. Natuurlijk mag je nog meer lopen, ga dan voor duurlopen aan een comfortabel tempo. Vergeet ook niet af en toe een rustweek in te bouwen waarbij je de intensiteit wat terug schroeft.

Mijn aanpak

Zo ook ik, Normaal ging ik bijna aan mijn marathonschema beginnen. 2021 zou het jaar worden waarin ik mijn eerste voorjaarsmarathon ging lopen (Kopenhagen). Echter omdat Covid 19/corona nog altijd niet bedwongen is, moest ik mijn plannen aanpassen. Geen lange duurlopen in de winter. Oke dit is het enige waar ik geen spijt van heb. Lopen in de winter is door de koude en het donker toch  een grotere uitdaging voor mij.. Daarom heb ik besloten om me wat toe te leggen om snellere korte afstanden.  Zo staat er dinsdags voortaan interval gepland en donderdags een tempoduurloop (al dan niet in blokken). Al behoud ik me natuurlijk wel de lange langzame duurloop op zondag, waarvan ik nu eens zoveel geniet.

Nog een laatste…

Door al die vrije tijd je je gekregen hebt door je trainingen wat in te korten, kan je ook wat extra aandacht besteden aan je flexibiliteit en stabiliteit. Denk aan yoga, pilates, lichte krachttraining,…Zo kom je de winter als een sterkere en soepelere loper uit.

Nog een leuk weetje:

Als je lichaam warm is moet je hart harder werken dan wanneer hij koud is. Bij warm weer wordt er meer bloed naar je huidoppervlak getransporteerd om af te koelen. Maar omdat je longen en spieren dezelfde behoefte aan bloed houden, moet het hart harder pompen, dus meer werk verrichten. Bij koud weer is het precies andersom: het bloed hoeft niet afgekoeld te worden, dus hoeft je hart minder hard te werken. Dit betekent dat je je voor een bepaald tempo ’s winters minder hoeft in te spannen dan ’s zomers

Runners World

En jullie, wat doen jullie in de winter? Gewoon doortrainen, anders trainen of misschien zelfs een winterstop?

Liefs
Linda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.